Beregszász a mai Ukrajna területén található és a Kárpátok hegyvonulat lábánál fekszik. A város gazdag történelmi múlttal rendelkezik és sokszínű kulturális örökséget őriz.

A város történelme szorosan kapcsolódik a Kárpát-medence történelmi eseményeihez. Beregszász területén már az ókortól kezdve éltek különböző népcsoportok, és a terület a középkorban a Kijevi Rusz és a Magyar Királyság határvidékévé vált.

A 20. század elején a város a Magyar Királyság része volt, majd az első világháború után a trianoni békeszerződés eredményeként a várost Csehszlovákiához csatolták. A második világháború után Beregszász része lett a Szovjetunióhoz tartozó Kárpátalja régiójának.

Az elmúlt évtizedekben a város lakossága és kulturális élete is átalakult. Az ukrán függetlenség után Beregszász Ukrajna része lett, és a városban élők számos kulturális és etnikai hagyományt őriznek meg. A város ma is fontos kulturális központ a térségben, gazdag történelmi emlékekkel és nevezetességekkel, mint például a Beregi Múzeum, ahol a helyi történelmet és kulturális örökséget bemutatják.